poniedziałek, 4 lutego 2013

Spaghetti z chilli, sardynkami i rucolą



Szybkie i łatwe danie na obiad lub kolację. Przyznaję, że kiedy pierwszy raz zobaczyłem ten przepis nie do końca przemawiała do mnie bułka tarta i chilli z sardynkami. Jednak głównie ze względu na inny podobny przepis (chilli i anchois) zaryzykowałem szybką kolację dla dwojga, po jakże ciężkim i męczącym początku tygodnia jakim jest poniedziałek. 

PRZEPIS
1. Rozgrzej oliwę na patelni (tak na "pół gwizdka", żeby się nie spaliła). Wrzuć 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku i podgrzej przez chwilę, a następnie dodaj bułkę tartą. Całość po około 3-5 min powinna mieć złoty kolor. Dla smaku przypraw trochę solą i pieprzem. Przesyp całość na papierowy ręcznik i osusz z nadmiaru oliwy.

2. Ugotuj makaron "al dente" w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu - czyli pewnie jakieś 5-6min :)

3. W międzyczasie rozgrzej patelnię (najlepiej nie tą która przed chwilą była w użyciu), wylej olej z puszki sardynek i delikatnie go podgrzej, dorzuć czosnek i drobno pokrojone papryczki chilli. Pamiętaj, aby dokładnie usunąć pestki. Całość podgrzej przez około 3 min, a następnie wrzuć rozdrobnione sardynki. 

Wrzuć na patelnię odcedzony makaron i całość wymieszaj. Można dodatkowo przyprawić oregano oraz solą i pieprzem wedle uznania. 

4. Przed podaniem wymieszaj makaron z rucolą i bułką tartą (można też posypać bułką tartą gotowe danie na talerzu.

SKŁADNIKI:
3 - 5 ząbków czosnku (drobno posiekanego)
1/2 szklanki bułki tartej (najlepsza jest ta z czerstwego chleba)
2-3 papryczki chilli (drobno posiekane, bez pestek)
1 puszka sardynek w oleju, czyli około 120g
50 g rucoli (około pół opakowania)
sól, pieprz do smaku
makaron spaghetti

(modyfikacja przepisu Gordon'a Ramsay'a)








2 komentarze:

  1. No i wszystko ładnie pięknie, tylko zapomniałeś napisać o najważniejszym - smakowało? Jakieś uwagi po skonsumowaniu kolacji? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha ! serdecznie polecamy :-D

    OdpowiedzUsuń